Domovská stránka

úterý 17. dubna 2018

Kdy přijedou Blaničtí rytíři ?

Podle známé legendy, až bude české zemi nejhůře, v hoře Blaník se probudí rytíři, kteří tam spali několik století, hora se otevře, oni vyjedou a zachrání nás. Kdy už to konečně nastane ???
Cítím se jako vlastenec, legendy mám rád, ale zde se musím ostatním omluvit - na tuto formulaci legendy nevěřím. Nevím totiž, jak tenkrát zvládali hibernaci, takže to pro mne nezní moc spolehlivě :-). A teď zase vážně. Přesná definice Rytíře by byla složitá, závislá na místě a čase. Ale obecná definice Rytíře by mohla být tato: Rytíř byl znám svými pozitivními charakterovými vlastnostmi: udatností, čestností, odvahou, věrností, …  Je to pohodlné a je to běžným našim sklonem smýšlet způsobem „musíme počkat, až nás někdo zachrání“. Nevěřím na to, že se nyní někde v hoře probudí staří rytíři, že vyjedou z hory a zachrání nás. Věřím v něco jiného: každý v této společnosti, kdo v sobě pociťuje dostatek zodpovědnosti, udatnosti, čestnosti, odvahy a věrnosti je tím rytířem, který se má probrat z hlubokého spánku … nasednout na koně stejných vlastností a vyjet ze své vlastní hory soukromí, a jet zachránit společnou věc. V tuto legendu opravdu věřím.

pondělí 2. dubna 2018

Jsme rozdělená společnost ?

Jsme rozdělená společnost ? Ano. Jak rozdělená ? Je to v názorech na to, jestli na fasádách domů je slušivější barva bílá nebo žlutá ? Ne. Jsme rozděleni v názorech na základní společenské hodnoty. V těch hodnotách, na kterých společnost buď může fungovat, nebo krachovat. Jsme rozděleni na jednu část, která od politiků očekává čestnost a slušnost a na druhou část, pro kterou tyto hodnoty asi nejsou tak důležité a upřednostňují jiné hodnoty. Předchozí politici také mnohdy nejednali čestně, ale současní politici překročili náš obvyklý „standard“, překonali všechny naše až dosud nejčernější sny a bezostyšně lžou a lžou. Ta část národa, která čestnost automaticky očekává je nyní v šoku, že toto vše je vůbec možné, protože to nikdo neočekával. Běžný člověk se za lež stydí, vykrucuje se, není mu to příjemné. Někdy se omluví, někdy se přizná, někdy odstoupí. Naše současné figury v nejvyšší politice nás děsí tím, že jednají tak, jako by nic takového jako stud neexistovalo. Jednají jako roboti, kteří nemají citu ani cti, kteří se nezastaví před ničím. A pokud někdo něco proti nim namítne, prokazují neuvěřitelnou schopnost ihned vše obrátit proti námitkám za používání triku „Zloděj křičí chyťte zloděje‘.“ Staré, ale stále dokonale funkční. Tito politici přitom slouží jako katalyzátor. Oni nás nerozdělují ! Oni jenom zviditelňují rozdělení naší společnosti, které potichu a ve skrytu trvá již dlouhé desítky let.

Můj názor je, že PRAVDU potřebujeme respektovat všichni, celá společnost, protože je pro naši dlouhodobou existenci nezbytná. Proč je respektování pravdy tak důležité pro všechny ? Svůj názor můžete vyjádřit ve svých komentářích. Pokud Vás bude zajímat můj názor, můžete se ho dočíst na www.charaktercloveka.cz v Druhé části, v kapitole „Respektování pravdy a Iluze“, případně v První části, v kapitole „Příběh o rybách a o toleranci hodnot“.