Domovská stránka

sobota 1. prosince 2018

Kde začínají problémy lidstva ?



Ptám-li se sám sebe, kde začíná všechno zlo, inu, řekl bych, že u sebestřednosti. A o tom, jestli budeme sebestřední nebo ne, se potřebujeme rozhodnout každý sám v sobě. Každý máme tuto možnost volby a zároveň i tuto zodpovědnost nějak zvolit.

Od sebestřednosti, zdá se, se pak odvíjí všechno ostatní.

S kým je vám příjemněji ? S člověkem, který nejčastěji mluví hlavně sám o sobě, má hodně starostí, co a jak zvládne, nebo spíše s člověkem, který vám pozorně naslouchá, je v něm klid, má o vás skutečný zájem a je připravený vám pomoci, pokud to bude potřeba ?

Sebestřednost v sobě obsahuje nebezpečí tragického nekonečného zacyklování ve svém vlastním soukromém světě, kde je velmi snadné generovat nikdy nekončící seznam osobních problémů, které jsou schopny plně zaměstnat naši mysl až do nekonečna, a kteréžto problémy často vedou k pocitům trýzně, žalu nebo nespravedlnosti. Mezi dcery sebestřednosti určitě patří i sebelítost. Díky sebestřednosti si ani nevšimneme, že kolem nás existují ještě i další světy, světy bytostí kolem nás, o které, když se začneme s upřímným zájmem a láskou zajímat, tak náš vlastní svět, dříve snad naplněný žalem, trýzní a temnotou, se začne podivuhodně naplňovat světlem, klidem a radostí.

Zůstaneme-li však jen ve svém vlastním světě, nutně bude muset začít docházet ke konfliktům s druhými světy a dokonce i s naším vlastním světem (s naším svědomím), protože naše světy se nevyhnutelně prolínají se světy druhých a díky postoji sebestřednosti budeme mít pocit, že právě my jsme ti, kteří mají na všechno právo a že právě naše názory jsou ty jediné správné, protože my jsme ti, kteří jsou středem celého vesmíru.