Domovská stránka

neděle 29. března 2020

Dvě esence pro uzdravení společnosti


Mnohým z nás se nelíbí, že významná část našich politiků jedná velmi nečestně, a to se týká jak těch politiků minulých, tak i těch současných. Řekl bych dokonce, že nečestného jednání přibývá, a míra nestydatosti roste (u nás i ve světě). Téměř každý den se dozvídáme o nových podvodech, úplatcích, zneužívání pravomoci, lhaní, manipulaci a podobných činech.
Nicméně, pokud se podíváme upřímně kolem sebe, můžeme vidět různé formy nečestnosti nejen v politice, ale i v našem běžném životě - v obchodech, mezi sousedy, na úřadech, v institucích, ve firmách a podobně.

Co je podstatou nečestného jednání?

Buď víme, jak věci byly, nebo jak jsou (známe tedy pravdu), ale tuto pravdu popíráme. Nebo - víme, co bychom měli dělat, ale uděláme něco jiného. V obou případech jednáme proti našemu poznání, tedy lžeme sami sobě, jednáme proti pravdě.

Různé formy lži se staly u mnohých lidí běžnou součástí jejich života, ale nemají přitom pocit, že by na tom bylo něco špatného, protože pravdu nepovažují za důležitou. Nicméně život ve lži má svoje následky a ty se hromadí a musí se někde projevit. A toho jsme svědky právě v dnešní době. Žijeme v době zmatku a chaosu, kdy se zlé nazývá dobrým a dobré se nazývá zlým. Je obtížné v dnešní době někomu důvěřovat.

Nečestnost, která se tak rychle rozmnožuje, má jednu zvláštní vlastnost: vytváří na každém svém uživateli větší či menší Achillovu patu. A pokud je takto postižených lidí více, mohou se navzájem držet v šachu, dokonce i kdyby někdo z nich chtěl nějakou konkrétní pravdu někdy hájit. To znamená, že nečestností ztrácíme svoji svobodu, a tedy i moc konat. Díky tomu pak nečestnost prorůstá společností a je velice obtížné ji vykořeňovat. Z toho plyne jedno cenné poučení: Osobní čestnost nám dává sílu zůstat na místě, když ostatní musí s hanbou odstoupit a dává nám moc konat.

Poznámka ohledně Historického kontextu

Pokud chceme pochopit hodnotový stav naší současné společnosti, měli bychom se vrátit trochu do historie a porozumět jejímu kontextu.
Prezident Masaryk zakládal naši republiku na hodnotách pravdy a lásky, a také na hodnotě humanismu, tedy na úctě k člověku. Avšak nástup komunismu po druhé sv. válce začal působit přesně opačně. Komunisté pronásledovali, týrali a zabíjeli především ty, kteří chtěli žít čestně a chtěli si svoji čest zachovat. Takové chování totiž ohrožovalo jejich režim. Komunisté systematicky po dobu několika desetiletí vykořeňovali čestnost z našeho národa, z našeho slovníku, z naší mysli i z našeho nitra. To, co komunismus naopak do nás zasazoval, byla seménka bezohlednosti, zahleděnosti do sebe, přetvářky a strachu, hledání vlastního prospěchu, případně závisti, učil nás nenést zodpovědnost za své životy a viníky hledat ve druhých. Po sametové revoluci sice přišla svoboda, ale se svobodou nepřišla obnova základních hodnot. Díky tomu si niterné dědictví komunismu mnozí z nás stále ještě nosíme v sobě, jako osobní přesvědčení, aniž bychom si uvědomovali, že si v hrudi nosíme vetřelce. Nota bene, taková osobní přesvědčení se mohou předávat ještě dalším generacím.
A tak právě nyní, když jsme stále více konfrontování následky naší hodnotové soustavy, se nacházíme v historickém okamžiku, kdy se jako společnost můžeme vzedmout a provést nápravu toho, co tu teoreticky mělo proběhnout již před 30 lety, ale neproběhlo.

Výchova

Osobní přesvědčení mohou být zavádějící, ale na jejich opravu zpravidla nestačí jednorázové předání pravdivé informace, protože to jsou dlouhodobé návyky, vytvořené mnoha vlivy, většinou s dominantním podílem výchovy, případně i nevýchovy. Tyto návyky určují, jak vidíme svět, a mnozí možná automaticky očekávají, že druzí ho budou vidět stejně. Tyto návyky jsou pro nás „normálem“ a jsme přesvědčeni, že svět je právě takový, jako ho vidíme právě my.

Například, v kolika z nás stále ještě nějakým způsobem přežívá přesvědčení, že:
-        „Kdo nekrade, okrádá svoji rodinu.“
-        „Zákony jsou od toho, aby se porušovaly.“
-        „Všichni kradou.“
-        „Krást a lhát je normální. Nekrade jenom hlupák.“

To jsou příklady osobních přesvědčení, že nečestnost je normální, ve smyslu, že to nevadí.
Vadí. Vadí to jak tomu jednotlivci, tak společnosti.

Na definici stereotypů má klíčový vliv výchova a výchova se má primárně odehrávat v rodinách. Proto potřebujeme funkční rodiny a čestné rodiče, aby příští generace nebyly v zajetí podobných zavádějících osobních přesvědčení.

Definice čestnosti

Co je tedy ta čestnost? Znamená to mít v úctě sebe sama, udržovat si svůj štít čistý. Jak se to dělá? Čestný člověk se přidržuje pravdy. Myslí a jedná upřímně, říká pravdu, snaží se být spravedlivý a je pravdivý ke druhým i k sobě. Čestný člověk nelže, nepodvádí, nemanipuluje, nezneužívá své postavení.

Osobní čestnost je charakterová vlastnost, která se rozvíjí, pokud si jako svoji osobní hodnotu zvolíme pravdu.

Někteří lidé definici pravdy zbytečně komplikují a zamlžují vznosnými otázkami typu „co je to vlastně pravda?“. Ale přitom pravdu, alespoň tu základní, známe každý z nás velmi dobře - je kolem nás. My přeci víme, jestli jsme někomu řekli pravdu nebo ne. Pravda je to, jak věci opravdu jsou, nebo, jak opravdu byly, a to víme každý z nás, minimálně v rámci našeho vlastního života, velmi dobře.

Jiní mají tendenci pravdu relativizovat, někdy záměrně, jindy možná jen omylem. Jeden z těch omylů nastává, když zaměňujeme názor za pravdu. Názor je subjektivní pohled na soubor faktů. Pravda jsou ta fakta. Když při střetu různých názorů zazní konstatování „každý má svou pravdu“, může to vytvářet dojem, jako by pravda byla relativní. Ve skutečnosti jsou však relativní jenom názory.

Paradoxní je, že ačkoli pravdu někdy ignorujeme, je právě ona tou jedinou jistotou, o kterou se můžeme v našem životě trvale a bezpečně opřít. Právě ona je tím opěrným bodem v našem světě informačního zmatku a informačních válek, ve světě zamořeném polopravdami a iluzemi.

Čestnost, kdysi všeobecně ceněná charakterová vlastnost, uznávaná jako standard, se nyní stále více vytrácí, a vyskytuje se spíše jako výjimka hodná oslavy, naneštěstí z druhé strany často doprovázená cynickým posměchem. Čestnost se nevytrácí pouze z politiky, ale i z běžné společnosti.

Následky nečestnosti jsou snadno viditelné na velkých podvodech, krádežích nebo zneužívání, ale tyto velké přečiny začínají ve skutečnosti v malých a drobných nečestnostech v našich každodenních osobních životech. Když si tyto malé návyky s sebou přeneseme do prostředí s většími možnostmi, neděláme nic jiného, než že používáme stejný princip, jen ve větším měřítku. A tak dobře známé přísloví „Příležitost dělá zloděje“ není zcela přesné. Příležitost, z čestného člověka, zloděje neudělá. Příležitost jenom umožňuje, aby se ten, kdo již je zlodějem ve svém nitru, projevil i navenek.

A tak, ačkoliv se to na první pohled možná nezdá, jakékoliv formy nečestnosti mají zásadní dopad na život nejenom každého jednotlivce, ale i na celou společnost. Současná společenská situace není nic jiného, než jenom důsledek nesčetného množství malých hodnotových kompromisů.

Motivace pro volbu hodnot

Je tu však jedna otázka: Jakou bychom měli mít motivaci žít čestně, neboli žít v souladu s pravdou, když se zdá, že nečestnost je obvykle pro nás výhodnější?

Klíčový moment v této otázce je, že něco je výhodnější „pro nás“, tedy pro mne, ne pro všechny. Každý z nás se totiž potřebuje rozhodnout, jestli svůj život povede tak, aby uspokojoval jen svoje vlastní potřeby, nebo aby také přemýšlel o potřebách druhých, aby byl ohleduplný.

Čestnost má zásadní pozitivní účinky, ať už ji aplikujeme vůči sobě, nebo vůči druhým.

Společenská potřeba respektování pravdy

Proč být čestný vůči druhým? Doufám, že většina z nás se shodneme na tom, že od druhých očekáváme, že s námi budou jednat čestně, ať je to prodavač, úředník, zaměstnanec nebo zaměstnavatel, učitel, lékař, policista nebo soudce. Od druhých očekáváme čestnost, protože je to pro nás žádoucí. Snad nikdo netouží po tom, aby mu všichni kolem lhali, okrádali ho, nebo s ním manipulovali. A zde je důležitý moment - ti kolem nás pravděpodobně očekávají od nás to samé, co my od nich - tedy čestnost. Pokud tedy nechceme ve společnosti žít jako příživníci, jako parazité, měli bychom být ochotní přijmout hodnoty, které jsou prospěšné pro všechny, ne jen pro některé. Zahleděnost jenom na své vlastní potřeby dává vzniknout falešnému pocitu, že MY máme právo na všechno a zároveň nám to pomáhá zapomenout na naše zodpovědnosti. Toto je postoj sobectví, který je skutečnou příčinou všech dalších problémů společnosti.

3 příklady na to, co způsobuje čestnost vůči druhým:
1.      Když čestnost vložíme do mezilidských vztahů, začne se vytvářet důvěra. Jak povznášející je žít v prostředí důvěry a jak vyčerpávající a devastující je žít v prostředí nedůvěry, ať již na pracovištích, nebo v rodině, nebo mezi známými!
2.      Když bychom vložili čestnost do dialogu s druhými, získali bychom mocný nástroj ke sjednocování naší společnosti. Čestnost v dialogu znamená schopnost a připravenost uznat, že ten druhý má možná lepší názor než my, nebo že my se dokonce mýlíme.
3.      Aplikováním čestnosti mezi lidmi by zmizela většina nešvarů, o kterých slyšíme v médiích, ale i se kterými jsme konfrontováni v našich každodenních životech.

Osobní potřeba respektování pravdy
A nyní alespoň dva důvody, proč být čestný vůči sobě:

·        Pokud budeme více čestní sami vůči sobě, začneme si sami sebe více vážit a začneme ze sebe pociťovat větší radost. Tím menší touhu pak budeme mít ponižovat druhé, urážet je, nebo zesměšňovat.
·        Také si možná začneme všímat některých svých osobních iluzí a mylných přesvědčení, ve kterých jsme žili a které jsme si do té doby neuvědomovali. Opustit takové iluze je osvobozující. Čestnost k sobě, doslova otevírá nové světy, lepší než ty, které jsme doposud znali a záleží jen na nás, jestli je objevíme a vstoupíme do nich, nebo ne.

Svědomí

S pravdou a čestností souvisí ještě jedna věc, která se naneštěstí stále více vzdaluje od naší společnosti, a je přitom naprosto klíčová pro každého z nás i pro společnost jako celek. Když se v naší mysli chystáme k nějaké formě nečestnosti, musíme nejprve obejít naše svědomí, které nás před takovými situacemi varuje (tedy pokud jsme naše svědomí již neumlčeli). Ve skutečnosti, abychom dokázali obejít naše svědomí a mohli ze své mysli vyjít s nepravdou do světa, musíme nejprve naše svědomí jakoby ne-vidět nebo jakoby ne-slyšet. Musíme se tak trochu uvnitř sebe rozdvojit. V tu chvíli se do určité míry chováme podobně jako malé dítě, které si hraje na schovávanou tím, že si zakryje svoje vlastní oči a nadšeně oznamuje ostatním, že se právě schovalo – a děti si to tak opravdu myslí. Ve skutečnosti místo vlastního zneviditelnění jenom zneviditelnily svět pro sebe. Podobně jako u dětí, kterým chybí jistá míra poznání, chybí určité poznání i nám, pokud se chováme tímto způsobem. Když ale zavíráme naše mentální oči a uši, abychom neviděli a neslyšeli to, co je pravda, jak potom můžeme být dostatečně citliví k rozlišování dalších pravd kolem nás? Popírání pravdy neboli nerespektování pravdy, je ve své podstatě zhoubná nemoc, která velmi nenápadně prostupuje osobností každého jedince a tím prostupuje i celou společností. A tak se ignorováním našeho svědomí dostáváme do stavu, kdy se lhaní, šíření dezinformací, relativizování a manipulování, stává stále více přijatelným, stává se normou a přesvědčením, že toto je normální, dokonce, že to ani jinak nejde a tato skutečnost vadí stále menšímu množství lidí, místo toho, abychom pravdu úzkostlivě bránili a chránili jako jeden z největších pokladů, které máme.

Naši ústavní činitelé skládají při uvedení do své funkce slib, ve kterém se, kromě jiného, zavazují k tomu, že - cituji „svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“ Zákon tedy počítá s používáním svědomí u našich politiků! Vědí naši politici, co je to svědomí a jak funguje? Učil je to někdo? Chrání si politici své svědomí, aby zůstávalo čisté, aby mohli pracovat „v zájmu všeho lidu“? Nepředstírají jenom zájem o veškerý lid, aby tím zamaskovali něco, co je ve skutečnosti jen jejich osobním zájem?
o   Chceme-li od našich politiků, aby naplňovali svůj slib a používali svoje svědomí, musíme se tento nástroj nejprve naučit používat my sami a vést k tomu i naše děti. Politici totiž nepadají z nebe, ale vycházejí z našich rodin.
o   Očekávat poctivé politiky, aniž by nebyli zároveň poctiví i občané, je velká iluze, která nemůže nikdy fungovat.

V žití podle pravdy spočívá veliká moc. Proto se pravdy někteří tak bojí. Kdyby totiž pravda vyšla najevo, zničila by jejich tajná království a jejich tajné plány. Když začneme jako národ více následovat pravdu, jsem přesvědčený, že budeme svědky velkých změn k lepšímu.

Pravda je jednou z esencí, kterou potřebujeme jak pro naše osobní životy, tak pro celou společnost.

Laskavost

A kromě pravdy potřebujeme používat ještě jednu esenciální hodnotu. I kdybychom se nakrásně všichni upjali k následování pravdy a usilovali o spravedlnost, stejně by se naše společnost dříve či později zhroutila, protože bychom se mohli začít chovat třeba jako komisař Javert [Žavér] z románu Bídníci, který svým lpěním na ideálu spravedlnosti za každou cenu, obracel životy lidí kolem sebe v doslovné tragédie. Potřebujeme se učit přát druhým lidem dobro, ne zlo. Tomuto postoji se někdy říká láska ke druhým lidem. Pochybuji o tom, že by se někdo cítil lépe, kdyby místo laskavosti s ním všichni jednali nelaskavě.

Pravda a láska jsou dvě základní hodnoty, dvě esence, na kterých se potřebujeme sjednotit v naší společnosti. Bez nich budou všechny společenské mechanismy selhávat. To, co se nám nyní na společnosti nelíbí, je způsobeno nedostatkem těchto dvou esencí. Chceme-li společnost uzdravit, musíme tam tyto esence zase vrátit zpět.

Demokracie sama o sobě nezajišťuje společnost spravedlivou a dobrou, demokracie pouze respektuje hlas lidu. Budou-li ve společnosti převládat loupežníci, demokraticky si zvolí vládu loupežníků.

Pravdu a spravedlnost musíme bránit a hájit, ale potřebujeme to dělat pokorně, s úctou a s respektem. Přečiny je třeba spravedlivě trestat, ale nemusíme se u toho odsouzenému posmívat, ponižovat ho nebo ho urážet. Jakmile totiž dobro začne používat zbraně zla, samo se stává zlem. Neboli, slovy Martina Luthera Kinga: „Temnota nemůže vyhnat temnotu, to dokáže jenom světlo. Nenávist nemůže vyhnat nenávist, to dokáže jenom láska.“

Závěr

Na závěr chci říct, že já osobně považuji pravdu a přání dobra za klíčové hodnoty, protože nejsou dobré jenom pro mne, ale pro všechny, a tak se snažím podle nich žít. Ne vždy mi to jde, často prohrávám, ale přesto se snažím. Každopádně, díky této snaze vyjímám ze svého života alespoň to, nad čím zvítězit umím a zůstává tam jen to, nad čím zvítězit neumím. Kdybych se nesnažil, zůstávalo by tam oboje, a to by znamenalo, že můj život i životy mých blízkých by vypadaly mnohem hůře. A proto si myslím, že má smysl se o to snažit.

Těm, kteří váhají a říkají, že se o něco takového nemá cenu snažit, a že je to vše jenom utopie, chci říci, že to, jestli tyto hodnoty zůstanou utopií, nebo se stanou realitou, záleží jen na nich, tedy na každém z nás. Záleží na tom, jestli se prostě pro tyto hodnoty rozhodneme nebo ne. Každopádně zodpovědnost neneseme jenom za rozhodnutí, ale i za důsledky našich rozhodnutí.

A tak prosím a vyzývám každého z nás, pojďme žít podle našeho svědomí, snažme se žít v souladu s pravdou, kterou známe, a snažme se druhým lidem přát dobro, což rozhodně neznamená za každou cenu přehlížet špatné chování a zlo.